Dilluns, 4 de desembre de 2023
La ciutat de Castelló s’ha convertit al llarg del cap de setmana en la capital del grafitti amb la celebració de la competició nacional d’aquest art urbà, que ha comptat amb la col·laboració de la regidoria de Joventut que dirigeix Cristian Ramírez, i que ha aconseguit congregar a centenars d’artistes i seguidors.
En primera posició ha quedat Jota López, procedent de Múrcia, amb la seua obra ‘Demonios’; en segona posició, Nexgraff, des de Guipuzkoa, amb la seua obra ‘Aguacate naranja’ i en tercera posició, la guanyadora ha sigut la granadina MariaDie amb la seua obra titulada ‘Infernal’.
Castelló celebra el II Saló del Còmic i el llibre infantil i juvenil entre el 23 i el 25 d’octubre
Dissabte, 10 de Octubre de 2020
Ribes destaca l’aposta de Joventut per aquest esdeveniment que es desenvoluparà a la plaça de les Aules amb un protocol anticovid
Àudio de Jorge Ribes
El Saló del Còmic i el llibre infantil i juvenil de Castelló celebrarà la seua segona edició durant el cap de setmana del 23 al 25 d’octubre a la plaça de les Aules. Organitzat per l’Ajuntament de Castelló a través de la regidoria de Joventut, es tracta del retorn de l’únic esdeveniment literari de la ciutat centrat exclusivament en còmics, manga i literatura infantil i juvenil. L’entrada serà gratuïta i l’esdeveniment comptarà amb 20 expositors de les llibreries de Castelló i segells editorials d’altres punts del país. La cita es desenvoluparà en base a la normativa de prevenció contra la covid-19, complint amb les mesures que marquen les autoritats sanitàries per a garantir la protecció de la salut.
El regidor de Joventut, Jorge Ribes, s’ha mostrat satisfet amb aquesta nova edició. “El Saló del Còmic ja va demostrar amb l’èxit de l’any passat que a Castelló existeix un gran interés per aquesta mena de cultura”, ha assenyalat. “Continuem apostant així per la il·lustració i la lectura com a motor de desenvolupament per a les noves generacions i ho fem, davant el context actual, amb les mesures sanitàries oportunes per a fer d’aquest esdeveniment una cita segura, tant per als i les assistents com per a l’organització”, ha dit.
La presentació de nous còmics i llibres és un dels atractius del Saló del Còmic de Castelló. Hi haurà novetats com a Senyoria Labordeta, obra del dibuixant Carlos Azagar amb guió d’Encarna Revolta i editat amb motiu del desé aniversari de la mort de José Antonio Labordeta. Una altra presentació d’interés és la de Refugi, de José Fonollosa, en el qual es narra la història real d’un refugi per a gossos en adopció. També es mostrarà Memòria i vinyetes, una obra sobre memòria democràtica a càrrec de David F. de Dalt i amb pròleg d’Antonio Altarriba que ha sigut guardonada amb el premi nacional de còmic. Totes les xarrades seran retransmeses per streaming i es podran seguir a través de la web www.salondelcomicdecastellon.com
Quant a les activitats infantils i juvenils, el Saló del Còmic comptarà amb un photocall plagat de superherois i superheroïnes perquè xiquetes i xiquets guarden un record inoblidable de l’esdeveniment. A més, hi haurà tallers protagonitzats per aqueixos mateixos personatges, així com actuacions d’il·lustració en directe.
A més de les ponències i activitats, l’esdeveniment comptarà amb 20 expositors en els quals participaran les següents llibreries i editors: Plácido Gómez, Babel, Argot, Abacus, Casa del Llibre, Surineki, La Orden del Dragón, Frik&còmic, Rincón de Duendes, Librería Azul, Comix-park, Yojimbo-Astiberri (València), Gp Edicions (Saragossa), Letra Blanka (Barcelona), Xiulit-Desfiladero (València), Grafito Editorial (València), Cascaborra (Barcelona), Unaria (Castelló), Malian (València), Fandogamia (València).
L’organització seguirà un estricte protocol de seguretat contra la covid-19. En aqueix sentit, el saló es planteja com un perímetre tancat al voltant de la zona expositiva que facilita el control d’accés, la limitació d’aforament i garantir el compliment de les mesures sanitàries. De la mateixa manera, les xarrades es produiran amb aforament limitat, identificació d’assistents i seient numerat. Els visitants disposaran en tot moment de gel hidroalcohòlic i es vetlarà pel manteniment de la distància de seguretat.
Un certamen de vídeos i un altre de disseny se sumen als de relats curts, pintura, fotografia i disseny del cartell del Carnestoltes del Grau
L’Ajuntament de Castelló llança una nova convocatòria de concursos amb dues propostes noves, el certamen de vídeos i el de disseny i customització, que se sumen als de relats curts, pintura, fotografia i disseny del cartell del Carnestoltes del Grau que ja s’han celebrat en anys anteriors. “Amb aquests concursos busquem fomentar la creativitat i la participació dels joves, proposant-los diverses fórmules per a desenvolupar les seues capacitats creatives” ha explicat el regidor de Joventut, Jorge Ribes.
Per primera vegada, es llança el concurs de vídeos gravats amb telèfon intel·ligent o tauleta, que hauran de ser originals i inèdits i amb l’estiu 2020 com a temàtica. Els treballs han de presentar-se en format mp4, estar gravats en posició horitzontal, no superar els 50 MB de capacitat i tindre una duració màxima de 25 segons. Hi ha tres premis, de 250 euros, 150 euros i 100 euros, per al primer, segon i tercer classificat, respectivament, i es poden presentar persones d’entre 12 i 30 anys.
I també és nou el certamen de disseny i customització, al qual es poden presentar peces originals i inèdites, de temàtica lliure, podent utilitzar qualsevol peça tèxtil, calçat o complement. S’hauran d’aportar un mínim de tres fotografies de la peça ja confeccionada des de diferents perspectives, en format pdf o jpg i sense cap senyal identificatiu de l’autor/a. El millor disseny guanyarà 350 euros, el segon 150 euros, i el tercer, 100 euros. Poden participar joves d’entre 12 i 30 anys.
Respecte al concurs de relats curts, celebrarà la XIV edició i inclou un premi d’Igualtat, al qual poden optar joves d’entre 12 i 30 anys i està dotat amb 500 euros. Hi ha categories de 12-17 anys (premi de 350 euros) i de 18-30 anys (premi de 700 euros), en castellà i valencià. Els treballs han de ser originals i inèdits, de temàtica lliure i tindre una extenció mínima de cinc folis i màxima de 10. Sense signatura de l’autor/a.
El de pintura, convoca la seua XV edició, amb premi per a la categoria de 12-17 anys (500 euros) i de 18-30 anys (1.500 euros). Les pintures han de ser originals i inèdites i de temàtica lliure i es pot utilitzar qualsevol tècnica.
El concurs de fotografia convoca la XVIII edició, amb premis de 300, 200 i 100 euros per a la primera, segona i tercera millor instantània. Poden concórrer persones amb edats entre 12 i 30 anys i s’admet qualsevol tècnica de laboratori o procediment digital en color o blanc i negre, en imatges inèdites i originals, amb temàtica lliure.
La Regidoria de Joventut convoca també la XXIV edició del concurs del cartell del Carnestoltes del Grau, per al 2021, dotat amb un premi de 700 euros. Poden participar joves entre 18 i 30 anys. Els treballs presentats han de ser originals, inèdits i de temàtica lliure.
Les bases completes de tots els concursos es publicaran en els pròxims dies tant en l’apartat de Joventut de la pàgina web de l’Ajuntament (www.castello.es) com en el Butlletí Oficial de la Província (BOP), i en les mateixes s’especificaran els terminis i la fórmula de presentació.
La campanya ‘Connecta’t a la donació de sang’ està dirigida als joves perquè participen en la Setmana Mundial del Donant
L’Ajuntament de Castelló col·labora en la Setmana Mundial del Donant de Sang a través de la campanya Connecta’t a la donació de sang, que té com a objectiu animar a la ciutadania en general, i als joves en particular, a donar sang, habilitant dos espais per a les extraccions; l’Auditori i Palau de Congressos i el centre polifuncional La Marina del Grau. Així, el dijous 11 de juny, el punt de donació de sang impulsat des del consistori estarà en el centre polifuncional La Marina del Grau, des de les 17.00 fins a les 20.30 hores; i els dies 12 i 13 de juny a l’Auditori, el divendres de 17.00 a 21.00 hores, i el dissabte de 9.00 a 14.00 hores.
Aquests dos punts de col·lecta complementaran les donacions de sang que se centralitzaran durant tota la setmana -del 8 al 12 de juny- en el Centre de Transfusions de la Generalitat situat a Castelló, en l’avinguda Benicàssim s/n, des de les 8.30 fins a les 14.30 hores.
La campanya Connecta’t a la donació de sang, que es difondrà per les xarxes socials, ha sigut impulsada des de la Regidoria de Joventut de Castelló, en col·laboració amb el Centre de Transfusions de la Comunitat, “amb l’objectiu de captar l’atenció dels joves i animar-los a donar sang en un context com l’actual marcat per la crisi sanitària de la covid-19 i la necessitat de comptar amb més reserves”, ha explicat l’edil de Joventut, Jorge Ribes. “Per això difondrem en les xarxes socials els horaris i els punts de donació, perquè el missatge arribe al màxim de veïns i veïnes de la ciutat”, ha ressaltat Ribes. “Des de Joventut pensem que és important implicar-nos en iniciatives com aquesta, que reverteixen en el bé comú”, ha remarcat l’edil.
Joventut ofereix noves alternatives de formació gratuïtes per a ampliar coneixements durant la crisi sanitària per la covid-19
Àudio de Jorge Ribes
L’Ajuntament de Castelló amplia l’oferta formativa online planificada arran de la crisi sanitària per la covid-19 i adaptada a les restriccions derivades de la mateixa i llança dos nous cursos gratuïts. Un de fotografia, dirigit a joves d’entre 18 i 30 anys; i un altre sobre com parlar en públic, destinat a persones majors de 18 anys (inclusivament) que vulguen millorar la seua capacitat comunicativa davant grups, les que necessiten exposar treballs finals de carrera, realitzar una conferència, o qualsevol altra activitat que es requerisca.
“Des de la Regidoria de Joventut continuem oferint noves alternatives de formació als veïns i veïnes de Castelló, perquè puguen ampliar els seus coneixements en diverses disciplines des de les seues cases”, ha explicat el regidor de Joventut, Jorge Ribes. “Els cursos de fotografia i de com parlar en públic se sumen a uns altres de música, anglés, valencià o llengua de signes, entre altres, que hem oferit en els últims mesos”, ha detallat l’edil.
Respecte al de fotografia, té com a objectius aprendre a usar la càmera amb soltesa en manera manual i iniciar-se en el llenguatge de la fotografia i els seus principals referents clàssics i contemporanis per a poder dotar a les nostres imatges, familiars o professionals d’un valor narratiu i no sols visual. En els continguts, s’abordarà tècnica i maneig de la càmera fotogràfica, llenguatge fotogràfic, fotografia amb dispositius mòbils, difusió del treball (xarxes socials i altres formats), exercicis pràctics i aspectes legals.
El curs es realitzarà a través de la plataforma GoToMeeting, del 26 de maig al 18 de juny. Seran huit sessions, els dimarts i dijous de 18.00 a 19.30 hores. El nombre de places és limitat, amb un número màxim de 35 persones, i es poden inscriure joves de 18 a 30 anys (tots dos inclusivament) empadronats/as o residents a Castelló. El termini està obert fins a completar aforament i la inscripció es pot formalitzar en aquest enllaç.
Quant a l’altre nou curs, s’oferiran eines per a poder realitzar discursos davant de públic amb seguretat, amb la finalitat de dominar la por escènica, manejar i potenciar la comunicació verbal i no verbal, saber com treballar el contingut del discurs. Les classes s’impartiran a través de la plataforma Google Classroom. Per a la realització del curs es disposa d’un termini d’un mes (comptat a partir de la recepció del codi d’accés al mateix). La duració estimada és d’entre 5 i 6 hores (inclou documents, vídeos i activitats d’aprenentatge). El termini per a la inscripció està obert i els majors de 18 anys que estiguen interessats a cursar-lo es poden apuntar a través d’aquest enllaç.
Joventut ofereix 15 noves places per a persones de 16 a 29 anys desocupades i inscrites en el Sistema de Garantia Juvenil
L’Escola de Segona Oportunitat impulsada per l’Ajuntament de Castelló a través de la Regidoria de Joventut, s’adapta a les condicions derivades de l’actual estat d’alarma i ofereix la seua formació online, dirigint a aquesta modalitat a l’alumnat ja inscrit de manera presencial i oferint 15 noves places per a les quals està el període d’inscripció obert, a través d’aquest enllaç.
“L’administració ha de saber escoltar i detectar les necessitats dels joves i impulsar el seu potencial”, explica el regidor de Joventut, Jorge Ribes. “Aquest és un dels objectius de l’Escola de Segona Oportunitat i ara, en ple confinament, no volem tampoc deixar-nos a ningú arrere. Per això activem la modalitat online, perquè els joves que ja estaven inscrits, i altres 15 que poden apuntar-se ara, puguen continuar formant-se des de casa i acabar uns estudis que els permeten generar noves oportunitats de futur”, ha remarcat el regidor responsable de Joventut.
La iniciativa, gestionada per personal de Creu Roja, té com a objectiu reforçar les capacitats per a l’aprenentatge de joves en dificultat, a través de l’acompanyament en la preparació per a proves lliures per a l’obtenció de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i/o l’accés a Grau Mitjà, i servir de motivació vocacional cap a una qualificació tècnic-professional futura. Les persones destinatàries de l’Escola de Segona Oportunitat són joves de 16 a 29 anys, en situació de desocupació, que van abandonar de manera precoç el sistema educatiu formal i/o no van acabar l’ensenyament obligatori i inscrits en el Sistema de Garantia Juvenil.
Davant la situació actual de confinament, l’escola ofereix classes de repàs de les principals matèries de l’ESO, videotrucades i tutories sobre activació i motivació, gestió emocional, tècniques d’estudi i orientació vocacional. Tot això en modalitat a distància.